Cursus Osteopathische diagnostiek en behandelingsprincipes bij hardlopers

Postacademische cursus Osteopathie

“Osteopathische diagnostiek en behandelingsprincipes bij hardlopers”: laatste editie

15, 16 en 17 december 2022
Park Inn by Radisson Leuven
Een organisatie van OnTrack, de opleidingsdivisie van RUNNING AND MORE, Sports
Medical Lab
Docent: Rik Hoste DO MSc
22 opleidingsuren
Accreditatie van GNRPO, NRO en NOF
Registratienummer KMO-portefeuille: DV.O243558

 

Ondanks de vooruitgang op het vlak van trainingsmethodiek en loopschoeisel blijkt dat 50% van de hardlopers, zowel competitief als recreatief, minstens één keer per jaar een tijd aan de kant staat met een kwetsuur (Fields et al 2010).

Deze hoge injury rate is het laatste decennium helaas nauwelijks verbeterd. Nog meer focus op innovatieve schoentechnologie, trainingsinzichten, gezonde voeding en medische omkadering lijken slechts beperkt bij te dragen tot blessurepreventie.

Waar wringt dan eigenlijk het schoentje?

Een hypothese is dat er, zowel preventief als curatief, vooral lokaal en puur pariëtaal behandeld wordt. De holistische, osteopathische visie en consequente aanpak (“Lopen doe je niet alleen met de benen.”) is duidelijk een meerwaarde in atletenbegeleiding.

 

 

Deze cursus geeft inzichten in en antwoorden op alle hardloopgerelateerde aspecten. Dit gebeurt vanuit het osteopathisch concept en is gebaseerd op anatomie, embryologie, fysiologie en neurologie.

De inhoud reflecteert enerzijds een kritische kijk op de wetenschappelijke literatuur en anderzijds de jarenlange ervaring van de docent in diagnostiek en in behandeling van hardlopers.

Na afloop zal de cursist, dankzij de kennisoverdracht en aangereikte tools, vlot in staat zijn de verworven kennis toe te passen in de eigen praktijk.

Volgende topics worden belicht:

 • Het concept ‘ziekte en gezondheid’ in de sportmedische diagnostiek
 • Vorm en functie, bekeken vanuit de embryologie
 • De begrippen polariteit en tensie
 • Fysiologie van het bindweefsel en de betekenis ervan voor de loopbeweging en loopgerelateerde klachten
 • De biomechanische en fysiologische rol van het visceraal systeem bij hardlopen
 • Cranio-vertebro-sacrale as en oculomotoriek
 • Biomechanica van de loopbeweging
 • Osteopathische visie op loopstijlparameters, loopschoeisel, inlegzolen en beenlengteverschil
 • Onderzoeksschema, inhibitietesten, behandelingsprincipes, aandachtspunten en toepassingen in diagnostiek en behandeling

De cursus omvat praktische theorie en praktijk en is gestaafd met cases en videobeelden. Doorheen de hele cursus worden diagnostische en behandelingstechnieken gedemonstreerd en ingeoefend. De lessen worden ondersteund door een Powerpointpresentatie, die aan de deelnemers wordt bezorgd voor aanvang.

 

 

Docent Rik Hoste, DO MSc, is osteopaat en oprichter van RUNNING AND MORE. Hij heeft meer dan 20 jaar praktijkervaring als osteopaat.

 • Osteopaat DO, AT Still Academy en Belgische Vereniging voor Osteopathie (’00)
 • Docent aan het College voor Osteopathische Geneeskunde Sutherland Amsterdam
 • Docent en stagebegeleider aan de Hogeschool West Vlaanderen, Opleiding Sport en Bewegen, Vak ‘Verdieping Bewegingsanalyse’
 • Stagebegeleider voor Ugent, afdeling Bewegingswetenschappen
 • Oprichter RUNNING AND MORE, Sports Medical Lab Brugge (’12)
 • Expertisedomeinen: Bewegingsanalyse Lopen en Fietsen, Inspanningsfysiologie, Homotoxicologie en Biotherapie
 • Oprichter OnTrack, divisie professionele opleidingen van RUNNING AND MORE (geregistreerd voor KMO-portefeuille)
 • Organisator van en spreker op Nationale Atletiekcongressen in 2016 en 2018 (met o.a. Prof. J. Bourgois, Prof. P. Hespel, J. Borlée, V. Dejaeghere, K. Naert, Prof. L. Vanden Bossche, Prof. C. Jannes)
 • Organisator van en spreker op tal van sportmedische evenementen

Zelf heeft hij 11 marathons en 4 kwarttriatlons achter de kiezen.

Naast het screenen, behandelen en begeleiden van sporters heeft Rik Hoste een zeer ruime expertise in bewegingsanalyses lopen en fietsen vanuit een osteopathische visie.

 

PRAKTISCH 

LESDATA: 15, 16 en 17 december 2022
TIME TABLE: 3 lesdagen van 9u tot 18u
AANTAL OPLEIDINGSUREN: 22
TOELATINGSVOORWAARDEN: Diploma Osteopaat DO
TAAL: Nederlands
LOCATIE: Park Inn by Radisson Leuven, Martelarenlaan 36, 3010 Leuven

PRIJS: € 575 (excl. BTW) + € 120,75 (21% BTW) = € 695,75 (incl. BTW)
BETALINGSMODALITEITEN: volgen in een bevestigingsmail van OnTrack na je
inschrijving.

KMO-PORTEFEUILLE: Cursisten uit het Vlaamse Gewest kunnen betalen met de
KMO-portefeuille. Transport- en verblijfskosten, evenals BTW, komen hiervoor niet
in aanmerking.

Registratienummer KMO-portefeuille: DV.O243558

 

ANNULERINGSVOORWAARDEN:
Het cursusgeld blijft volledig verworven vanaf 24u voor opstart van de lessen, ook als de cursist vooraf verwittigt, de lessen in het verloop ervan staakt of om gelijk welke reden niet op de cursus aanwezig is of kan zijn. Bij annulatie van de cursus door de cursist tussen de 30 dagen en 1 dag voor de aanvang van de cursus bedragen de annulatiekosten steeds 30% van het cursusgeld. Bij annulatie vóór die termijn van 30 dagen zal 10% van het betaalde bedrag worden afgehouden voor de administratieve verwerking van de annulatie. Annulatie dient te gebeuren via email naar ontrack@runningandmore.be.
Als een cursist niet toegelaten wordt tot de cursus, wegens te late betaling van het inschrijvingsgeld en overschrijding van de maximale deelnemerscapaciteit, kan overdracht van de inschrijving naar een volgende editie of terugbetaling door Ontrack worden voorgesteld. Indien de cursus geannuleerd wordt bij onvoldoende inschrijvingen, wordt het inschrijvingsgeld door OnTrack volledig geretourneerd. Kan de cursus niet doorgaan op de voorziene data door overmacht, dan stelt OnTrack zo snel als mogelijk aan de ingeschreven cursisten nieuwe data voor binnen de drie maand op de zelfde locatie. Is het voor de cursist onmogelijk om op die alternatieve data deel te nemen, dan kan hij/zij de cursus annuleren mits in achtname van de zelfde voorwaarden als bij een normale annulatie.
Door in te schrijven verklaar je akkoord te gaan met de betalingsmodaliteiten en annuleringsvoorwaarden.

INSCHRIJVING: HIER ONDER VIA HET INSCHRIJVINGSFORMULIER

 

Extra

Je kan je dieetwensen doorspelen via het inschrijvingsformulier. We zullen daarmee rekening houden. Wens je te overnachten in Park Inn by Radisson Leuven, dan kan je rekenen op een voordeeltarief: Je ontvangt daarvoor de link in onze bevestigingsmail na je intekening voor de cursus.