Prikkelbare darmsyndroom

Gepost op: 18/11/2019

Diëtiste Charlotte Hoeman heeft donderdag 14 november de bijscholing ‘Laag Fodmap dieet’ gevolgd en mag zich met deze officiële erkenning vanaf nu ‘FODMAP sportdiëtiste’ noemen. Het FODMAP dieet (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols) is momenteel een hype. Het richt zich specifiek tot mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) maar mag enkel uitgevoerd worden door een erkende diëtist.

 

Meer over het Prikkelbare Darmsyndroom

PDS of spastisch colon is een functionele ziekte. Dit wil zeggen dat de darm er normaal uit ziet, maar de functie verstoord is. PDS komt voor bij 5 tot 20% van de populatie, vooral bij vrouwen en onder de 50 jaar.

De exacte oorzaak is nog onbekend en moeilijk medisch te achterhalen, gezien er geen anatomische oorzaak is. Er is wel sprake van beïnvloedende factoren zoals een genetische voorbeschiktheid, de hersen-darmas, psychosociale factoren en stress, verandering in microflora, viscerale hypersensitiviteit, veranderde darmmotiliteit, dysregulatie van serotonine, gastroënteritis en voeding.

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, stoelgangproblemen, maagklachten, brandend maagzuur, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid … Om van PDS te kunnen spreken moet men gedurende geruime tijd en meerdere dagen per maand deze klachten ervaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Behandeling van PDS

Het FODMAP dieet wordt toegepast bij PDS omdat de traditionele behandelingen (medicatie, voedingssupplementen, therapie,…) meestal niet volstaan. Met het FODMAP dieet wordt 75% van de IBS patiënten wél geholpen. Het doel van het FODMAP dieet is om de levenskwaliteit te verhogen én maximaal te variëren binnen de voeding.

Dit dieet bestaat uit 3 fasen: eliminatiefase, herintroductiefase en stabilisatiefase. Tijdens het dieet worden eerst specifiek de korte keten koolhydraten eruit gehaald en vervolgens op gecontroleerde wijze en geleidelijk aan opnieuw geïntroduceerd.

 

 

Sporters met PDS

Wie sportief wil presteren en gezond blijven met PDS bevindt zich in een lastige situatie. Het Fodmap dieet in combinatie met sport is zeker ook niet evident en vraagt intensieve begeleiding. Met behulp van dit dieet worden immers de korte keten koolhydraten vermeden, terwijl een sporter net een verhoogde koolhydraatbehoefte heeft. Bijgevolg is het hoogst noodzakelijk om als sporter begeleid te worden door een gespecialiseerde diëtiste, die ervoor zorgt dat je geen voedings- en energietekort oploopt en vooral in staat blijft om de gewenste sportprestaties te leveren.

Heb je vragen of wens je een individuele begeleiding: Neem gerust vrijblijvend contact op met charlotte.hoeman@runningandmore.be.

Meer info over de diensten die Charlotte aanbiedt, vind je hier.

 

Bronnen: