Bepaling van somatotype en lichaamsanalyse

Gepost op: 19/03/2019

Als je interesse hebt om je somatotype of je vet- en spiermassa te laten bepalen, dan zit je bij RUNNING AND MORE in Brugge aan het juiste adres!

Charlotte Hoeman is nu immers ISAK-gecertificeerd voor het uitvoeren van lichaamsanalyses en het formuleren van consequenties en advies op vlak van voeding en beweging. Met deze analyses kan ze vaststellen welk lichaamstype (=somatotype) je hebt en wat je lichaamssamenstelling (spier- en vetmassa) is.

Dit unieke certificaat is het gevolg van haar 90% op het examen ‘ISAK Level 1’ (International Society for the Advancement of Kinanthropometry), een internationale opleiding die voor de eerste maal in België plaatsvond begin januari. Daarna stroomden in RUNNING AND MORE meer dan 20 proefpersonen enthousiast toe, die ze gratis opmat in het kader van haar accreditatie. En dit certificaat heeft ze vandaag dus op zak!

 

 

De naam Charlotte Hoeman prijkt dus in het zeer korte lijstje met Belgische sportdiëtisten (met o.a. Stephanie Scheirlynck en Gino Devriendt) die ‘ISAK Level 1’ kennen en kunnen toepassen.

Wat is deze ISAK-methode? Het is een gestandaardiseerde manier om je somatotype (endomorph, mesomorph of ectomorph) te bepalen en de vet- en spiermassa exact op te meten en te monitoren. Dit kan een eenmalige meting als referentie zijn, maar opvolging en dus regelmatige screening is aangewezen. Zo kunnen we exact opvolgen of en hoe de spiermassa toeneemt en het vetpercentage daalt, want meestal blijft het gewicht stabiel maar verandert de lichaamssamenstelling wel. Dit is een belangrijke tool om een sporter nog individueler te benaderen, te adviseren en op te volgen qua voeding en training.

Wat meten we? 

  •  8 huidplooimetingen (triceps, subscapular, biceps, iliac crest, supraspinal, abdominal, front thigh, medial calf)
  • 5 omtrekmetingen (arm relaxed, arm flexed and tensed, waist, gluteal, calf)
  • 2 botbreedtes (humerus en femur)
  • lengte en gewicht

Waarmee meten we? Met een huidplooimeter, een segmometer, een meetlint en een botdiktemeter.

Voor wie is dit een meerwaarde? Voor ieder volwassen persoon, sportief of niet sportief, maar zeker voor goed getrainde sporters. Sporttak en geslacht maken niet uit. Voor henzelf en voor hun trainers is het absoluut een meerwaarde om zicht te hebben op het lichaamstype en de lichaamssamenstelling, ter optimalisatie ervan via aangepaste voeding en training.

Waarom is de ISAK opmeting een betere methode dan de klassieke? ISAK ontwikkelde internationale normen voor antropometrische beoordeling en een internationaal antropometrie-accreditatieschema (IAAS). Dit is opgebouwd met objectief behoud van kwaliteitsborging door te eisen dat alle niveaus moeten voldoen aan de initiële technische meetfout (TEM).

De klassieke basismetingen (bio-impedantie metingen, de ‘4-puntshuidplooimeting’,…) zijn te beperkt om een uitspraak te doen over het lichaamstype en -samenstelling en bevatten een zekere foutmarge.

Hoe lang duurt een ISAK-opmeting? Reken drie kwartier tot één uur tijd voor een volledige opmeting met uitleg bij het individuele rapport.

Wat is de tarief voor een volledige ISAK-opmeting? € 50, inclusief een individueel rapport.

 

 

Hoe maak je een afspraak hiervoor?

  • Wil je graag je vet- en spiermassa, je somatotype, lichaamsomtrekken, -breedtes en huidplooien op een professionele en gestandaardiseerde methode laten meten in RUNNING AND MORE? Dan kan je via de online agenda, bovenaan onze Homepage, onder Charlotte Hoeman de dienst ‘Gestandaardiseerde lichaamsanalyse en huidplooimetingen via ISAK methode’ boeken .
  • Je kan meteen deze lichaamsanalyse integreren in een ‘Sportvoedingsadvies eerste consult’ of in een ‘Sportvoedingsadvies opvolgconsult’, zoals je in het dropdownmenu van de online boekingsagenda zal zien.
  • Je mag ook altijd mailen naar charlotte.hoeman@runningandmore.be.

Meer info over onze dienst sportvoedingsadvies: Klik hier door!