Bewegingsanalyse Fietsen

Heb je bij het fietsen last van slapende vingers of tenen, een stijve nek of onderrug, knie- of andere gewrichtspijn, spierklachten, of wil je gewoon je zitpositie op de fiets optimaliseren, dan is een Bewegingsanalyse Fietsen voor jou aangewezen.

Bij RUNNING AND MORE is deze bewegingsanalyse toegespitst op zowel:

 • je fiets (racefiets of tijdritfiets)
 • je beweeglijkheid en functionele kracht, als op
 • je bewegingspatroon op de fiets.

De resultaten van al deze onderzoeken samen stellen ons in staat om je de juiste adviezen en oplossingen aan te reiken, opdat je economischer en comfortabeler kan fietsen.

Je mag je aan volgende onderdelen verwachten op je afspraak:

 • Je fiets wordt opgemeten. Deze afstellingen worden overgezet op de Wattbike, een fiets (met race- en triatlonstuur, en klikpedalen van verschillende merken) waarbij zowel de zadelhoogte, zadelpositie, stuurpenhoogte en stuurpenpositie vlot kunnen aangepast worden.
 • De positie van de schoenplaatjes wordt bepaald, evenals je functionele voetlengtes, hetgeen essentieel is voor het juist afstellen van je schoenplaatjes.
 • In het anamnesegesprek overlopen we samen de informatie die je via het intakeformulier hebt doorgestuurd.
 • In het osteopathisch onderzoek wordt de mobiliteit van je hele lichaam (spieren, gewrichten, bindweefsel, organen, ogen, kaakgewricht, …) beoordeeld. Dit doet Rik Hoste DO via actieve en passieve bewegingstesten. Lees meer hierover in het artikel: “De heup van de sporter, vaak over het hoofd gezien“.
 • Aansluitend volgt de analyse van je bewegingspatroon op de fiets (aangepaste Wattbike en/of eigen fiets) in het fietslab. Dankzij de twee-camera-opstelling maken we gestandaardiseerde video-opnames van je 4 zijden (voor-achter-links-rechts). Zowel je subjectief gevoel, de objectieve bepaling van de relevante gewrichtshoeken en je fietsbiomechanica worden in rekening genomen en deskundig geïnterpreteerd. Hierbij kunnen, indien relevant gebleken uit het onderzoek, bijkomende opnames gemaakt worden om de invloed te bepalen van enerzijds je kaak- en tandapparaat en van anderzijds dynamische inlegzolen op je zithouding, alsook op de beweeglijkheid van je romp, bekken, heupen, knieën en voeten.
 • Vervolgens worden – waar nodig – aanpassingen aan je schoenplaatjes en aan de fiets doorgevoerd, gevolgd door een nieuwe subjectieve én objectieve analyse van de aangepaste zitpositie.

 

 

Lees in het artikel ‘Schoenplaatjes en jij: dat moet klikken!‘ en ‘Nieuw, Wattbike Pro, what a bike!’ meer details hierover!

Bij de analyse worden niet alleen ‘vaste normen’ gehanteerd, maar wordt vooral gekeken in hoeverre je bewegingspatroon al of niet voor jou afwijkend is en wat het verband is met je fietsafstellingen. Deze zeer complete en individuele benadering vanuit het osteopathische concept is de grote meerwaarde van deze bewegingsanalyse bij RUNNING AND MORE.

 

Vanuit dit totaalonderzoek krijg je in een schriftelijk en gedetailleerd rapport adviezen van velerlei aard:

 • Fietsaanpassingen: kleine aanpassingen worden meteen ter plaatse uitgevoerd. Voor grotere aanpassingen verwijzen we je met duidelijke richtlijnen door. De oorspronkelijke en nieuwe fietsafstellingen worden gerapporteerd.
 • Manuele therapie of osteopathie, wanneer je bewegingsbeperkingen moeten aangepakt worden.
 • Functionele oefeningen om je spierbalans, -kracht en -flexibiliteit te verbeteren.
 • Aangepaste inlegzolen. Wens je meer te lezen rond de Currex-zolen, het concept, hun effect en hoe je er ook ZONDER een bewegingsanalyse aan kan geraken, klik dan ‘hier‘.

foto005

 

Op deze manier biedt RUNNING AND MORE je met de Bewegingsanalyse Fietsen de juiste afstemming tussen je lichaam en je fiets,  meer comfort en betere prestaties, op korte en op lange termijn.

Duurtijd: 2 à 3 uur                Tarief: € 230

Je kan een afspraak boeken voor een Bewegingsanalyse Fietsen bij Rik via ons online agendasysteem, bovenaan onze homepage.

Als je afspraak gemaakt is, vragen we je het intakeformulier door te sturen. Deed je dit al in het kader van een eerder onderzoek bij RUNNING AND MORE en heb je geen nieuwe klachten, dan hoef je dit niet opnieuw te doen. Klik hier om het intakeformulier in te vullen en aansluitend te verzenden.

Opleidingscentra:

 • Body2Bike o.l.v. Henk en Robyn Van Lijsdonk (www.body2bike.com)
 • Currex Motion Analysis o.l.v. Björn Stapelfeldt (www.radlabor.de)