Proefpersonen gezocht

Gepost op: 28/01/2019

Charlotte Hoeman behaalde op 18 januari een glansscore van 90% op het examen ‘ISAK Level 1’ (International Society for the Advancement of Kinanthropometry). Dit is een internationale opleiding die tot nu enkel in het buitenland ( Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland…) werd georganiseerd. De cursus vond voor de eerste maal in België plaats. Charlotte is bijgevolg bij de allereerste lichting sportdiëtisten die dit diploma in eigen land behaalt.

Momenteel zijn er dus niet veel Belgische sportdiëtisten die ‘ISAK Level 1’ kennen en kunnen toepassen.

 

 

Het bestaat uit een unieke, gestandaardiseerde manier om je somatotype te bepalen en de vet- en spiermassa exact op te meten en te monitoren.

Wat houdt de meting precies in? De meting omvat 8 huidplooimetingen (triceps, subscapular, biceps, iliac crest, supraspinal, abdominal, front thigh, medial calf) 5 omtrekmetingen (arm 2, waist, gluteal, calf), 2 botbreedtes (humerus en femur), lengte en gewicht. Deze doen we met een huidplooimeter, een segmometer, een meetlint en een botdiktemeter.

Reken drie kwartier tot één uur tijd hiervoor.

Voor wie is dit type meting bedoeld? De metingen zijn bedoeld voor volwassen, goed getrainde sporters. Sporttak en geslacht maken niet uit.

Wat is de meerwaarde? De standaard metingen (bio-impedantie metingen, de ‘4-puntshuidplooimeting’,…) zijn te beperkt en beperkend om een uitspraak te doen over het lichaamstype van de sporter, vetpercentage, …en hebben een zekere foutmarge.

Met deze gestandaardiseerde manier van meten kunnen we de lichaamssamenstelling bepalen en monitoren. Er wordt gebruik gemaakt van een internationaal accreditatieschema (IAAS) en een initial technical error of measurement (TEM).

We zullen met deze methode exact opvolgen of en hoe de spiermassa toeneemt en het vetpercentage daalt, want meestal blijft het gewicht stabiel maar verandert de lichaamssamenstelling wel. 

Bovendien is het mogelijk om het somatotype (endomorph, mesomorph of ectomorph) te bepalen. Dit is een belangrijk gegeven om mee te nemen en een sporter nog individueler te benaderen, te adviseren en op te volgen.

 

 

De oproep voor proefpersonen, in het kader van de accreditatie, werd enthousiast beantwoord en bijgevolg afgesloten. 

Wil je graag je lichaamsomtrekken, -breedtes en -huidplooien op een professionele en gestandaardiseerde methode laten meten? Dan kan je deze ‘Gestandaardiseerde lichaamsanalyse en huidplooimetingen via ISAK methode’ boeken als een afspraak via de online agenda, bovenaan onze Homepage. Je kan ook mailen naar charlotte.hoeman@runningandmore.be.

Lees hier alle info over het Sportvoedingsadvies bij RUNNING AND MORE.