Terug naar alle nieuwsberichten

Belang van totaalscreening en systematische aanpak: het verhaal van Paul

September 2, 2015

Na een lange voorgeschiedenis (sinds ’11) van klachten aan het rechterbeen (overbelasting pees voetspier, scheenbeenvliesontsteking, frictiesyndroom, stressfractuur voetbeentje), waarbij geen enkele combinatie van type schoenen en steunzolen soelaas had gebracht, klopte Paul in februari ’14 aan bij RUNNING AND MORE voor een Standard Bewegingsanalyse en Blessurepreventiescreening Lopen.

PDZ

Na analyse van de resultaten kreeg Paul accuraat advies over

  • het juiste schoeisel (stabiel-neutrale schoen zonder steunzolen en mét Currex-zolen)
  • loopstijl (verbeteren van heupstrekking en van armzwaai)
  • osteopathie (behandeling van dysfuncties t.h.v. het bekken, het kleine bekken en de heupen)
  • functionele oefeningen (op maat geselecteerde spierversterkende oefeningen en specifieke oefeningen ter bevordering van de stabiliteit en flexibiliteit van zijn zwakke schakels).

Dankzij de voorzichtige trainingsopbouw, de osteopathische behandelingen en het voorgeschreven oefenprogramma kon RUNNING AND MORE in juni ’14 een eerste inspanningstest van Paul afnemen. Hier werd snel duidelijk wat hij in zijn mars had! Hij haalde 15,2km/u bij zijn aerobe drempel en 16,4km/u bij zijn anaerobe drempel, terwijl hij een jaar voordien in één van zijn schaarse kwetsuurvrije periodes respectievelijk 13,2 en 13,9km/u haalde.Hierna bepaalden we in samenspraak met trainer Stijn de nieuwe trainingsaccenten, om van daaruit aangepaste schema’s op te stellen.Weer een jaar later zonder blessurelast (!) laat Paul in wedstrijden een prachtige progressie zien. Deze vooruitgang werd bevestigd in de resultaten van een nieuwe inspanningstest half augustus.

Treintje

Zijn aerobe drempel ligt nu bij 16,9km/u, wat staat voor een verbetering met meer dan 3,5km/u in 2 jaar. De anaerobe drempel is eveneens gigantisch veel verbeterd en staat nu op 18km/u, een vooruitgang van meer dan 4km/u in dezelfde periode. Kort hierna verbeterde Paul zijn PR op de 10000m met maar liefst anderhalve minuut en bracht het op 31’26”37!Paul is geen beginnende loper, waar snelle progressie relatief gemakkelijk te bekomen is. Het is daarenboven ook een plezier om Paul te zien lopen. Zijn loopeconomie (loopstijl) is uitmuntend geworden.Dit verhaal bewijst het belang van een specifieke totaalscreening zoals RUNNING AND MORE ze uitvoert met individueel afgestemde behandelings-, oefen- en trainingsprogramma’s met de systematische aanpak en opvolging ervan.Dikke proficiat Paul en trainer Stijn voor jullie aanpak, vertrouwen, doorzetting en motivatie!