Terug naar alle nieuwsberichten

De Laufmaus: wetenschappelijke studieresultaten!

March 25, 2022

35.000 overtuigde gebruikers en 100 test- en verkooppunten in een vijftal landen na amper anderhalf jaar. Dit zijn de huidige cijfers die het succes van de innovatieve Laufmaus bevestigen.

Voor de Duitse producent is het een stimulans om wetenschappelijk onderzoek te doen.
Momenteel loopt een eerste studie in het labo loopbiomechanica van de universiteit van Amberg-Weiden. Prof. Dr. Stefan Stuhlmann, orthopedisch chirurg en ambitieuze hardloper, onderzoekt specifiek de impact van de Laufmaus op de loopstijl.

 

 

Bij RUNNING AND MORE zijn we verheugd hierbij opnieuw bevestiging te krijgen van

  1. de effecten gemeld door onze eigen gebruikers (een greep eruit lees je hier) alsook
  2. de analyseresultaten qua loopeconomie, die we zelf al zagen op onze loopband in Brugge.
 
Eerste Duitse onderzoeksresultaten

Fase 1 van dit Duits onderzoek is net afgerond: De wetenschappers hebben hierin kunnen aantonen dat de armhouding significant wordt verbeterd door de Laufmaus, waardoor je meer rechtop loopt.

HOE KOMT DIT?
Met de Laufmaus in de hand draai je de onderarmen spontaan licht naar buiten (supinatie). Dit veroorzaakt "in een mum van tijd" een kettingreactie. De ellenbogen blijven automatisch dichter bij het bovenlichaam. Dit leidt tot externe rotatie van het schoudergewricht, die de schouderbladen dichter bij elkaar brengt. Hierdoor recht de wervelkolom zich en richt de romp zich op. Gevolg: De borstkas opent zich en de rotatiebewegingen van de romp nemen af.

 
Extra effect 

Wat wij zelf bij RUNNING AND MORE al sedert de lancering hieraan toevoegen, is het effect van die volledige keten aan bovenstaande reacties op de ademhaling! Dit wordt door 9 op 10 van onze gebruikers vermeld als één van de belangrijkste effecten. Wellicht een aspect dat de onderzoekers in Duitsland in een latere fase ook nog zullen willen bewijzen.

 

 
Waarom niet iets anders in de hand nemen?

Professor Stuhlmann geeft nog een andere voetnoot mee, die tal van onze trainers en lopers zal interesseren, vermits er in Brugge een aantal atleten om exact deze reden de Laufmaus aanschaften:
Er is een belangrijk verschil met ‘sticks’ (aflossingsstokken) die soms worden gebruikt om de armpositie of -beweging te trainen.

Zulke sticks zijn langer en kunnen hinderen. Maar vooral: Aflossingsstokken zijn niet op maat en moeten actief worden ‘vastgehouden’. Onbewust verkrampen vingers, handen en armen, waardoor er geen gunstige gevolgen zijn voor de romp en het totale effect net omgekeerd energieverslindend is.
Het gebruik van de Laufmaus is dat niet. De tool is er net op gemaakt om de wijsvinger en de duim PASSIEF in de juiste houding te brengen. De andere vingers nestelen zich automatisch los tegen de Laufmaus aan, in de voorziene sleufjes. En die ontspannen houding is enorm belangrijk, zegt professor Stuhlmann. Zo kan de Laufmaus de loopbeweging ergonomisch en economisch geleiden.

En onze gebruikers zullen het volmondig met hem eens zijn.

 
Verder onderzoek op de Laufmaus

Hoe zit het met de theorie dat lopen met de Laufmaus ook kan resulteren in een efficiëntere en minder gewrichtsbelastende loopstijl?
Daarop concentreert Fase 2 van het onderzoek zich en de eerste bevindingen wijzen ook in de goede richting!

Zoals uitgelegd in ons lanceringsartikel: De onderliggende hypothese van de verbeterde loopstijl dankzij de Laufmaus is de sensoromotorische prikkeling vanuit de handen. Deze zorgt voor een optimalisatie van de myofasciale ketens van de bovenste ledematen, de schouders en romp.

We kijken dus uit naar de facts and figures vanuit de universiteit die ook dit gegeven ondersteunen!

Wie de Laufmaus in België wil bestellen, kan dat via dit bestelformulier of door te mailen naar info@runningandmore.be.

Wie de Laufmaus eerst wil testen, is welkom in de Spoorwegstraat 394 te Sint-Michiels.