Terug naar alle nieuwsberichten

Het eerste Belgische atletiekcongres: een voltreffer van formaat!

September 26, 2016

Op zaterdag 24 september 2016 organiseerde RUNNING AND MORE samen met Atletieknieuws vzw de allereerste editie van het Atletiekcongres. Het evenement bleek een schot in de roos en de vele toehoorders konden in de vernieuwde Sportinnovatiecampus in Brugge naar hartenlust hun atletiekkennis verruimen.De dag begon vroeg voor het organiserende team, maar toen rond 9u00 een kleine 200 man zijn weg naar Brugge had gevonden, waren wij en de partners klaar voor een spetterend congres. Dokter Luc Vanden Bossche, professor aan het UZ in Gent en clubarts bij voetbalclub KAA Gent, stak van wal en legde de lat meteen hoog. Dankzij de Buffalo-prof weten we nu in elk geval wanneer wel (en vooral wanneer niet) ontstekingsremmers te nemen en welke alternatieven er zijn. Van marathonspecialist Koen Naert wisten we al langer dat hij zijn heil zocht in de spirituele wereld, maar in zijn 45′ durende lezing leerden we ook waaróm hij dat deed, welk effect het op hem en zijn prestaties heeft en waarom hij meditatie aan iedereen zou aanbevelen.

foto021

Na een verkwikkende koffiepauze gaf elitetrainer Rudi Diels een inkijk in zijn trainingsmethodiek en hoe hij zijn atleten behoedt voor overbelasting. Bijzonder interessant! Voor een wetenschappelijke benadering van training en praktische implicaties in de praktijk zaten we ook met professor Jan Bourgois aan het juiste adres. De Gentse prof begeleidt en traint al meer dan 20 jaar topsporters en verklapte op ons congres zelfs de resultaten van nog niet-gepubliceerd onderzoek!Met een broodje in de hand vonden de vele toehoorders hun weg tussen de standjes van de verschillende partners. Daar kon men terecht om niet alleen producten uit te proberen of aan te schaffen (compressiekousen, zolen, schoenen,…), maar ook om korte workshops te volgen.Met een verse dosis energie achter de kiezen, vatten we vol moed het tweede luik van het Atletiekcongres aan. Het was Veerle Dejaeghere die als geen ander kon uitleggen wat het betekende om vrouw te zijn in de (top)sportwereld. En openhartig als we Veerle kennen, werd geen onderwerp uit de weg gegaan! Thuisspreker Rik Hoste gaf een inkijk in zijn praktijk en belichtte de vele aspecten van bewegingsanalyse zoals hij die toepast bij verschillende (elite)atleten.Een vieruurtje later werden zowat alle laatste hypes uit de atletiekwereld (van mondmaskers over compressiekousen tot anti-jetlagbrillen) van vakkundig commentaar voorzien door Olympiër Michael Bultheel. De sportarts en fysisch geneesheer weet uiteraard wat er effect kan hebben op prestatie of herstel. Vóór de afsluitende drink en een laatste standenbezoek kregen we een blik in het leven van Ironman-triatleet Dirk Baelus, die als ex-cafébaas zijn leven volledig omgooide en sindsdien met enkel natuurlijke voeding (en zonder geraffineerde suikers) overal ter wereld triatlons afhaspelt. Een gouden tip voor zij die er niet konden bijzijn: Dirk schreef over zijn ervaringen en huidig dieet reeds twee boeken!

foto047

Tevreden organisatorenIn beide organiserende kampen klonken tevreden stemmen na afloop van het Atletiekcongres. Ondanks een vermoeiende laatste rechte lijn (een dergelijk evenement op punt zetten is geen klein bier voor twee niet-professionele organisaties), werd dit unieke congres meteen een voltreffer en deden de uitsluitend tevreden reacties tijdens én na veel deugd. Het was niet eenvoudig om een gevarieerd programma te voorzien dat tegelijk begrijpbaar maar ook uitdagend genoeg was voor een gemengd publiek van artsen, kinesisten, podologen, trainers, begeleiders, atleten en studenten. Of er aan dit geslaagde project een vervolg komt, is vandaag nog niet zeker, maar we hopen jullie in elk geval gauw terug te zien.