Terug naar alle nieuwsberichten

Mondstuk: hype of zinvol?

April 13, 2013

Kim Clijsters (tennis), Cédric Van Branteghem (atletiek), Gianni Meersman (wielrennen) en Steven Dufour (voetbal) hebben of hadden minder fysieke klachten sedert zij sportten met een mondstuk. Het mondstuk zorgt voor een ontlasting van het kaakgewricht en een betere alignatie van de tanden, met een positieve invloed op de houding en de beweeglijkheid van nek, rug en schouders.Is het kaakgewricht dan werkelijk zo belangrijk en moeten we nu allemaal met zo’n mondstuk rondlopen als we last hebben van rugpijn, peesontstekingen, darmspasmen, hoofdpijn, …?

Bij de bewegingsanalyse stellen we inderdaad in heel wat gevallen een disfunctie van het kaakgewricht vast: pijn, klak of curve bij openen of sluiten, kleine gewrichtsgeluiden, beperkte beweeglijkheid, … Hoe moeten we dit kaderen?Het kaakgewricht wordt zeer veel gebruikt (spreken, geeuwen, kauwen, hoesten, …). De kaakspieren zijn ook gevoelige spieren die zeer veel connecties hebben met het zenuwstelsel. Bijvoorbeeld: bij emoties gaan we deze spieren aanspannen, tijdens de menstruatie is er altijd een verhoogde tonus van de kaakspieren, sommigen gaan ’s nachts de tanden op mekaar klemmen of knarsetanden, …Ook in onze rechtopstaande houding speelt het kaakgewricht een belangrijke rol. Voor een juiste houding proberen we zo goed als mogelijk de ogen en de evenwichtsorganen (in het binnenoor) op een horizontale lijn te krijgen. Als er ergens in het lichaam asymmetrieën optreden, zijn de laatste twee niveau’s waar we dat kunnen opvangen: het gewricht tussen de bovenste halswervel en het achterhoofdsbeen enerzijds, en het kaakgewricht anderzijds.Dit betekent dat we vaak een positionele afwijking vinden ter hoogte van deze gewrichten.Tijdens de biomechanische analyse doen we specifieke testen om te bepalen hoe dirigerend de disfunctie van het kaakgewricht is ten opzichte van de andere disfuncties. Dit doen we zowel met vergelijkende manuele testen als met meer objectieve testen waarbij we de invloed van een mondstuk bekijken op het totale bewegingspatroon.Zo kan worden bepaald wat de belangrijkste toegangsweg is voor de behandeling. Bij bovengenoemde sporters schijnt dit ter hoogte van kaak en tandapparaat te liggen, waardoor eerdere behandelingen in andere gewrichten onvoldoende blijvende resultaten opleverden.We moeten er wel best over waken dat het dragen van een mondstuk geen hype wordt en dat het kaakgewricht niet de ‘rol’ overneemt van wat de voeten jarenlang gedaan hebben. Bij de minste klachten ter hoogte van de benen, bekken of lage rug werden de voeten als oorzaak aanzien en bijgevolg concentreerde de behandeling zich vaak in het aanmeten van steunzolen. Net zoals eerder vermeld rond het kaakgewricht moeten de voetenstand en het voetgewelf bestudeerd worden in relatie tot de de rest van het lichaam.Het komt erop neer om in het onderzoek vast te stellen wat de relatie is tussen de verschillende disfuncties. Dan pas kan je gefundeerde uitspraken doen en een gericht behandelplan of advies geven.

    

Invloed  van een mondstuk op bekkenkanteling en hielrotatie:

rechter foto met mondstuk, waarbij bekkeninstabiliteit en hielrotatie minder is.

    

Invloed van een mondstuk op kniebewegingspatroon:

rechter foto met mondstuk, waarbij de a-fysiologische beweging van de rechter knie naar buiten (zie linker foto) verbeterd is.

Heb je vragen hierover of wens je een bewegingsanalyse aan te vragen, boek dan je afspraak via de online agenda (bovenaan de homepage) of neem vrijblijvend contact:

  • 0473/ 24 18 86 of 0473/973 593 of
  • mail naar info@runningandmore.be.

We zullen je graag helpen.

Lees hier meer over het verloop en de voordelen van een bewegingsanalyse bij RUNNING AND MORE.