Terug naar alle nieuwsberichten

Valpreventie

April 29, 2022

In de Week van de Valpreventie brengen we graag Valpreventie vanuit onze invalshoek onder de aandacht.
De mens wordt gemiddeld ouder dan vroeger, blijft langer thuis wonen, en vertoont ook
meer sedentair gedrag. Allemaal risicofactoren die ervoor kunnen zorgen dat we op een
ongelukkige manier ten val kunnen komen.
In onze maatschappij is er wel alsmaar meer aandacht voor onze levensstijl. Daartoe behoort ook het gezond ouder worden. Vanuit de Vlaamse overheid wordt alvast heel wat ingezet op projecten in de woonzorgcentra, waarbij wordt ingegaan op de verschillende moeilijkheden bij het ouder worden.
Maar wat met onze oudere bevolking die nog thuis woont? Juist, zij worden geacht het heft op alle vlakken in eigen handen te blijven nemen en zelfstandig te zorgen voor hun eigen veiligheid en gezondheid. Maar zeg nu zelf, alleen is dit niet altijd gemakkelijk. Een gebrek aan kennis, motivatie, durf, professionele ondersteuning of een goed gericht gesprek tussendoor… Noem maar op, er zijn tal van redenen waarom er alleen-thuis-aan-beginnen gewoon niet gebeurt.

Bij ons in RUNNING AND MORE spelen we hierop in. Eline Van Loke, Beweegcoach, biedt het afspraaktype ‘Valpreventie’ aan. Samen met haar kun je tijdig, gestructureerd en professioneel begeleid kennis maken met Valpreventie.

 

 

Het is een preventieve strategie om, tegen wanneer het echt nodig wordt, letterlijk en figuurlijk met maximale zekerheid op eigen benen te staan.
Iemand die hier pas op latere leeftijd aan begint? Geen probleem. Ons lichaam is zo ingenieus ingesteld dat ‘oude’ bewegingen opnieuw kunnen worden aangesproken. De mens is ook op zeer hoge leeftijd sterk genoeg om de juiste spieren weer op een veilige en efficiënte manier hun werk te laten doen.

Hoe een afspraak Valpreventie eruit ziet?

Bij de kennismaking overlopen we welke situaties, omstandigheden, bewegingen moeilijker worden in het dagelijks leven. Aan de hand van daarop gerichte en haalbare oefeningen werkt Eline op jouw niveau aan algemene stabiliteit en aan spierkracht. Ze begeleidt je hierbij in de oefenzaal en geeft bepaalde oefeningen en tips mee voor in de thuisomgeving. Dit actievere moment wordt gecombineerd met een goed gesprek in haar kabinet. Ze denkt zelf pro-actief aan andere niet besproken situaties en geeft relevante tips, zoals bvb al voor onderweg terug naar buiten en naar huis vanuit RUNNING AND MORE.

Zo kon ze al heel wat mensen na enkele sessies stabieler en geruster door het leven laten
gaan.
En niet te onderschatten: het extra aspect van buitenkomen op zich. Naar de afspraak
komen is al een manier om gemotiveerd in beweging te komen en omgekeerd zijn de sessies Valpreventie ook een boost voor het sociale leven, want wie meer durft en zekerder van zijn stuk is, komt ook meer en liever buiten.
Blijf als oudere in beweging, op de juiste manier, en voorkom zo dat een val jouw dagelijks
leven plots bepaalt.

Praktisch
Onder het motto ‘Rust roest’ en ‘Oefening baart kunst’, ben je steeds welkom voor een
oefensessie op jouw lijf geschreven. Vanzelfsprekend mag je vergezeld zijn! Handig voor het transport, maar ook nuttig voor de intake en het meenemen van de oefeningen.

‘Spring’ gerust binnen of maak een online afspraak via de website (bovenaan de homepage, onder Eline Van Loke: Valpreventie. Je kan ook altijd mailen naar
eline.van.loke@runningandmore.be

Een afspraak Valpreventie duurt 30 minuten en kost €20.

Er is een tegemoetkoming voorzien via Helan.