Terug naar alle cursussen

Het middenrif als centrale myofasciale schakel

 • 15 maart 2024
 • Hotel Van der Valk Brugge - Oostkamp
 • Een organisatie van OnTrack, de opleidingsdivisie van RUNNING AND MORE, Sports Medical Lab
 • Docent: Rik Hoste MSc DO
 • 7 opleidingsuren
 • Registratienummer KMO-portefeuille: DV.O243558
 • ACCREDITATIE Pro-Q-Kine goedgekeurd

De cursus

Deze OnTrack cursus zal je bijscholen in manuele diagnostiek en behandelingstechnieken ter hoogte van het ademhalingsdiafragma.

Dit diafragma vervult echter heel wat meer functies dan enkel de ademhaling. Het middenrif speelt namelijk een zeer belangrijke rol als centrale myofasciale schakel voor stabiliteit van de rechtopstaande houding, dynamiek van de circulatie en het viscerale systeem en voor de mobiliteit van de wervelkolom.

Er is praktisch geen klachtenpatroon te bedenken waarin het middenrif niet betrokken is, hetzij dirigerend, hetzij compenserend.

De integratie van deze structuur in je diagnostiek en behandeling is een absolute meerwaarde bij tal van consultatiemotieven, zoals lage rug- en nekpijn, thoracale klachten, opgeblazen abdomen, overmatige stress, vermoeidheid, hyperventilatie en evenwichtsproblematiek,

 

Vanuit de embryolgische ontwikkeling van deze structuur leren we de innervatie, het functioneren en dysfunctioneren perfect begrijpen.

Van daaruit worden je de specifieke diagnostische technieken aangeleerd. Aansluitend oefenen we de juiste manuele behandelingstechnieken bij alle vormen van hypertonie en hypotonie van deze centrale myofasciale structuur.

Na deze dag zal je als kinesitherapeut direct nieuwe mogelijkheden hebben om je patiënten nog efficiënter te kunnen behandelen.

 

GOOD TO KNOW

De cursus bestaat uit 1 dag van 7 lesuren, theorie en praktijk.

Docent is Rik Hoste MSc DO. Rik heeft meer dan 30 jaar praktijkervaring en 25 jaar ervaring als docent in basisopleidingen en postacademisch onderwijs binnen de osteopathie en kinesitherapie, zowel in binnen- als buitenland.

De lessen worden ondersteund door een Powerpointpresentatie, die aan jou als deelnemer per mail wordt bezorgd voor aanvang.

Je kan je dieetwensen voor de lunch doorspelen via het inschrijvingsformulier.

Na afloop ontvang je het vormingsattest "Het middenrif als centrale myofasciale schakel”

 

INHOUD

 • Inleiding en relatie met de andere diafragmata
 • Embryologische ontwikkeling van het middenrif
 • Anatomie van het middenrif: onderdelen, foramina, vascularisatie en innervatie
 • Biomechanica en ademhalingsfunctie van het middenrif
 • Zone of apposition
 • Dysfuncties van het middenrif: klinische tekens en diagnostiek
 • Normalisatietechnieken van het middenrif

Praktisch

LESDATA

Vrijdag 15 maart 2024

TIME TABLE

9u tot 17u40

AANTAL OPLEIDINGSUREN

7

TOELATINGSVOORWAARDEN

Diploma kinesitherapie

TAAL

Nederlands

LOCATIE

Hotel Van der Valk Brugge, Kapellestraat 146, Oostkamp

PRIJS

€ 315,00 (excl.BTW) + € 66,15 (21% BTW) = € 381,15 (incl. BTW)

ACCREDITATIE

Pro-Q-Kine aangevraagd

BETALINGSMODALITEITEN

volgen in een bevestigingsmail van OnTrack na je inschrijving.

KMO-PORTEFEUILLE

Cursisten uit het Vlaamse Gewest kunnendeze cursus betalen met de KMO- portefeuille. Transport- en verblijfskosten,evenals BTW, komen hiervoor niet in aanmerking.

Registratienummer KMO-portefeuille:

DV.O243558


ANNULERINGSVOORWAARDEN:
Het cursusgeld blijft volledig verworven vanaf 24u voor opstart van de lessen, ook als de cursist vooraf verwittigt, de lessen in het verloop ervan staakt of om gelijk welke reden niet op de cursusmodule aanwezig is of kan zijn. Bij annulatie van de cursus door de cursist tussen de 30 dagen en 1 dag voor aanvang bedragen de annulatie kosten 30% van het cursusgeld. Bij annulatie vóór de termijn van 30 dagen zal 10% van het betaalde bedrag worden afgehouden voor de administratieve verwerking van de annulatie. Annulatie dient te gebeuren via mail naar ontrack@runningandmore.be. Als een cursist niet toegelaten wordt tot de cursus, wegens te late betaling van het cursusgeld en/of overschrijding van de maximale deelnemerscapaciteit, kan overdracht van de inschrijving naar een volgende editie of terugbetaling van het cursusgeld door OnTrack worden voorgesteld. Indien de cursus geannuleerd wordt bij onvoldoende inschrijvingen, wordt het cursusgeld door OnTrack volledig geretourneerd. Kan de cursus niet doorgaan door overmacht, dan stelt OnTrack zo snel als mogelijk aan de ingeschreven cursisten een nieuwe datum voor op de zelfde locatie. Is het voor de cursist onmogelijk om op die alternatieve datum deel te nemen, dan kan hij/zij de cursus annuleren mits inachtname van de zelfde voorwaarden als bij een normale annulatie.

Door in te schrijven verklaar je akkoord te gaan met de betalingsmodaliteiten en annuleringsvoorwaarden.

Extra
Je kan je dieetwensen doorspelen via het inschrijvingsformulier. We zullen daarmee rekening houden. Wens je te overnachten in Hotel Van der Valk Oostkamp (Brugge), dan kan je rekenen op een voordeeltarief.