Terug naar alle nieuwsberichten

Core stability dankzij de Laufmaus

February 25, 2021

Iedere gemotiveerde loper weet dat een goede core stability een belangrijke rol speelt in de running economy en bijgevolg in prestaties.
Het is de laatste decennia dan ook een zeer zinvolle vooruitgang gebleken om te switchen van pure krachtoefeningen aan toestellen naar functionele oefeningen, waarbij meerdere samenwerkende spiergroepen geoefend worden tegen de zwaartekracht in.

In de Standaard Bewegingsanalyses merken we echter zeer frequent blijvende instabiliteit op, ondanks consequente stabilisatietraining.

De verklaring hiervoor is dubbel en zeer duidelijk.

  • Eerst en vooral duidt het manueel onderzoek regelmatig op onderliggende bewegingsbeperkingen die je eenvoudigweg niet kan oplossen met actieve oefeningen. Daarvoor zijn manuele behandelingen nodig en heeft core stability training -voorafgaand aan deze therapie- weinig tot geen effect.
  • Ten tweede gaat er bij hardlopers te veel aandacht eenzijdig naar core stability in de onderste extremiteiten, het bekken en de lage rug.
    Dit is absoluut onvoldoende. Core trainingen zouden ook meer gericht moeten zijn op de stabiliteit en balans van het bovenlichaam.

In het osteopathisch onderzoek zien we immers heel vaak dat net de thorax, de bovenrug, het middenrif, de nek of de schedel de 'ingangsweg' zijn tot normalisatie.
Stabilisatieoefeningen voor het bovenlichaam zijn essentieel voor lopers.

Er is overigens vanuit de evolutieleer, de embryologie, neurologie, fysiologie en anatomie ook wetenschappelijke evidentie dat het bovenlichaam hiërarchisch een dirigerende rol heeft op het onderlichaam.

 

 

Wil je economischer lopen, beter presteren en blessures vermijden?

Dan ken je nu redenen genoeg om de stabiliteit van je bovenlichaam op te krikken.
De Laufmaus is een prachtige tool om dit gebied -handig al lopend- en op een zinvolle manier te trainen.

  • Deze innovatieve trainingstool kan in gelijk welke trainingsvorm (herstel, langzame duurloop, tempoloop, intervaltraining) worden ingezet.
  • Je gebruikt de Laufmaus bij 1 op 2 à 3 trainingen. Na enkele trainingen weet je niet meer dat je ‘iets’ in de hand houdt.

Er ontstaat -door het vasthouden tijdens het lopen- automatisch, via motorische en sensorische stimuli, een positieve reactie op de rompstabiliteit, de juiste armbeweging en de ademhaling.

 

Lees dit overzichtsartikel voor 

  • het exacte werkingsmechanisme 
  • de opmerkelijke story behind 
  • hoe je deze toptool eenvoudig kan testen en bestellen en
  • de positieve ervaringen van de eerste Belgische gebruikers

 

 

Experience it first-hand!

Wil je meer weten over de osteopathische screenings en bewegingsanalyses lopen in RUNNING AND MORE? Klik dan even door naar volgende pagina's:

Sportosteopathie in preventie en behandeling

Osteopathie bij Rik Hoste DO (info en afspraken)

Bewegingsanalyse Lopen