Terug naar alle nieuwsberichten

Effecten en voordelen van de Currex-zolen CleatPro in het voetbal

February 10, 2020

Uit een eerdere enquête bij gebruikers van de Currex-zolen (de modellen RunPro, CleatPro én BikePro) kwamen we tot een tevredenheidsscore van 94,3%, wat voor een product van het type ‘inlegzool’ uitzonderlijk hoog is.We deden ook al twee studies naar objectieve parameters die deze subjectieve indrukken kunnen verklaren, zowel met het model RunPro bij lopers als met het model CleatPro bij volleybalspelers.Naar analogie hiermee besloten we recent ook bij voetballers verder onderzoek te doen naar de effecten en voordelen van de Currex-zolen CleatPro.

Doelstellingen en protocolOm na te trekken welke elementen bijdragen tot de grote tevredenheid over de Currex-zolen CleatPro, besliste RUNNING AND MORE een survey-studie op te zetten bij jonge voetballers.

Een team van 21 jongens en meisjes werd in augustus 2019 door ons manueel en met de RS Footscan opgemeten om hun voetprofiel te bepalen. We leverden hen het juiste paar Currex CleatPro af ter gebruik in de voetbalschoenen, om dit na 3 maand te evalueren aan de hand van een vragenlijst.

VragenlijstDe jonge voetballers werd gevraagd een score te geven van 1 (extreem negatief) tot 10 (extreem positief) als antwoord op onderstaande vragen. Ze konden bijkomend per vraag hun score toelichten.

 1. Hoe regelmatig heb je de Currex-zolen gedragen om te voetballen? Als je ze niet altijd hebt gedragen: Welk was de reden?
 2. Hoe tevreden ben je over onze service (de communicaties, onze opmeting, de aflevering)?
 3. Welke score geef je aan het comfortgevoel van de Currex-zolen aan je voeten?
 4. Heb je de indruk dat je minder klachten hebt dankzij de Currex-zolen?
 5. Heb je het gevoel dat er een positieve invloed is op je looppatroon?
 6. Heb je het gevoel dat er een positieve invloed is op je traptechniek?
 7. Heb je het gevoel dat je er algemeen beter mee presteert?
 8. Zou je de Currex-zolen aanraden aan andere voetballers?
 9. Welke score geef je aan de degelijkheid van het materiaal?
 10. In welke mate zou je interesse hebben in de andere modellen (RunPro bvb)?
 11. Als je huidige Currex-zolen versleten zijn, zou je graag een nieuw paar hebben?

Verwerking van de resultatenVan 15 spelers ontvingen we de ingevulde vragenlijst terug. Daaruit selecteerden we -voor de betrouwbaarheid van de resultaten- enkel de antwoorden van de spelers die de zolen regelmatig hadden gedragen (eliminatie van een speler met score 4 en één met score 3 op vraag 1).We verwerkten bijgevolg de scores van 13 spelers die de Currex-zolen gedurende drie maand uitgebreid en intensief hadden getest.Resultaten

 • De gemiddelde scores per vraag varieerden van 6.43 (voor invloed op traptechniek) tot 8.43 (voor comfort).
 • Voor comfort was er slechts één 7 (laagste score) en waren er maar liefst 5 voetbalspelers die de maximum score van 10 gaven.
 • Een gemiddelde van score 8 als antwoord op vraag 8 (aanraden aan anderen) ligt ook in dit verlengde.
 • De derde beste gemiddelde score 7,93 verkregen we als antwoord op de vraag naar degelijkheid van het materiaal.
 • Het is dan ook niet verrassend dat 4 van de 13 spelers reageren met een 10 op de vraag of ze eventueel aansluitend een nieuw paar Currex-zolen zouden willen. Gemiddelde score als antwoord op deze vraag: 7,43.
 • Uit de binnengekomen resultaten blijkt ook dat alle 13 voetballers die de zolen intensief gedragen hebben, duidelijk de indruk hebben dat er een positieve invloed is op hun klachten (7,28) en dat hun looppatroon (7,21) ermee verbetert.
 • De gemiddelde score, die we berekenen uit de reacties op al de ‘inhoudelijke vragen’ (van 3 tem 9) is 8,7.

Een greep uit de grootste pluspunten die bij de toelichtingen werden beschreven:‘Ik voel dat ik minder belast ben na een training sinds ik de zolen draag’‘Ik draag de zolen altijd, omdat ik het zeer goede zolen vind en ze mij ondersteuning geven.’‘Het is heel goed materiaal en voelt goed aan.’ ‘Vroeger had ik tijdens de opwarming altijd zeer veel pijn aan de voet; Nu komt dit maar enkele keren voor.’‘Heb ze iedere keer aan als ik sport en ze zitten zeer goed.’‘Het materiaal is zeer goed; Ik versteek ze regelmatig  in andere sportschoenen en ze blijven in zeer goede staat.’‘Ik loop economischer’‘Vroeger na de training kreeg ik last aan de onderkant van mijn voet, maar dankzij de Currex-zolen voel ik niets meer. En na een lange training op kunstgras voel ik geen pijn meer, wat ik vroeger wel had.’ ‘Ik heb soms het gevoel dat ik niet moe word.’‘Sinds ik ze heb, is mijn overbelasting volledig weg, dus ik ben jullie zeer dankbaar.’Als toelichting bij een score 10 (op Heb je het gevoel dat er een positieve invloed is op je looppatroon?) ‘Jazeker, het voelt zachter tijdens het lopen.’Als toelichting bij een score 9 (op Heb je het gevoel dat je er algemeen beter mee presteert?) ‘Ja, omdat ik nu altijd voluit kan gaan vermits ik nooit meer last heb.’Als toelichting bij een score 9 (op Zou je de Currex-zolen aanraden aan andere voetballers? ‘Omdat het pijnen verlicht.’Als toelichting bij een score 10 (op Als je huidige Currex-zolen versleten zijn, zou je graag een nieuw paar hebben?) ‘Ze helpen mij zeer goed; Ik ben nooit meer overbelast en ik ben zeer positief.’ConclusiesEen studie uitvoeren bij jongere voetbalspelers heeft belangrijke beperkingen:

 • Door hun leeftijd en eerder beperkte kennis en ervaring op vlak van onderzoeken en op vlak van inlegzolen, is het moeilijk voor hen om specifieke effecten in te schatten en te quoteren.
 • Om de zelfde redenen werd ook door een aantal jongeren nonchalant omgesprongen met de studie (bvb. vergeten dragen, gekwetst en dus niet gespeeld zonder signaleren, geen respons indienen).

Deze doelgroep biedt anderzijds het voordeel van onbevangenheid en minder vooroordelen dan een volwassen publiek met meer voorkennis.Daarom zijn we tevreden met de ingediende 13 reacties, die hoogst oprecht en dus betrouwbaar zijn.Een gemiddelde score van 8,7 is overigens zeer hoog voor een inlegzool. RUNNING AND MORE levert je hierbij wederom bevestiging van de hoogwaardige kwaliteit en van de effecten van deze sportzolen.Scores van tevredenheid die niet onder de 6.43 gaan voor een moeilijk product als inlegzolen, zijn hoog.Het verwondert ook niet dat deze laagste score net opduikt bij een meer ‘voetbal’- en ‘prestatie’gerichte vraag (over 'het gevoel of je traptechniek erdoor verbetert').De resultaten uit deze studie met de CleatPro-zolen bevestigen duidelijk de kwaliteit van de Currex-zolen in het algemeen, en zijn volledig in lijn met deze uit de vorige en uit de RunPro-studie. RUNNING AND MORE zal, aangemoedigd door de positieve feedback van de gebruikers, en door de bevestiging die bekomen werd in deze 3 studies, voorzien in verdere wetenschappelijke onderzoeken.Je kan de Currex-zolen laten aanmeten in RUNNING AND MORE, of dit via een thuistest doen en ze online bestellen. Meer informatie op de pagina 'Currex-zolen'.