Terug naar alle nieuwsberichten

Waarom ontstekingsremmers meestal zinloos en nadelig zijn

July 24, 2015

Bij RUNNING AND MORE melden zich regelmatig sporters voor advies of voor een analyse omwille van aanhoudende of terugkerende pijn- en/of ontstekingsklachten.

  • In de MEERDERHEID van de gevallen namen ze in het verleden zonder veel succes en soms ook herhaaldelijk ontstekingsremmers.
  • In de MEERDERHEID van de gevallen slagen wij erin om hun klachten te verhelpen, zonder ontstekingsremmers, maar mét succes en vanuit onze holistische benadering.

We wijden graag een artikel aan dit onderwerp.Het is te kort door de bocht om hartfalen bij sporters in verband te brengen met mogelijk veelvuldig gebruik van ontstekingsremmers, zoals recent in de media geopperd werd. Maar dat ontstekingsremmers te pas en te onpas geslikt worden, ook bij sporters, is wel een realiteit.

pillen

In de reguliere geneeskunde wordt ontsteking vaak gezien als een proces dat moet afgeremd worden. Dit is conceptueel verkeerd, daar elk ontstekingsproces een poging van het lichaam is om een onderliggend onevenwicht te bestrijden, en dus in basis zinvol is: "Inflammation means healing." Aan het einde van een gunstig evoluerend ontstekingsproces worden afvalstoffen afgevoerd. Gebruik je ontstekingswerende middelen (zoals bvb. Voltaren, cortisonepreparaten, antibiotica) dan grijpt die grote kuis niet plaats, en is er enkel een symptoomonderdrukkend effect.*De kans is hierbij ook reëel dat er zich later nieuwe klachten manifesteren, en soms in andere systemen.Een holistische benadering is essentieel om het mogelijke verband te zien tussen bvb. de onderdrukking van een achillespeesontsteking en het optreden van een sinusitis.Als je klachten hebt, moet er onderzocht worden wat bij jou heeft geleid tot het acute en/of het chronische ontstekingsproces. Meestal is dit een combinatie van factoren (bewegingsdysfuncties, voedingsgewoontes, mentale of emotionele factoren, overbelasting, ...) die ook uitsluitend via een holistischediagnostiek kunnen blootgelegd worden.Aansluitend moet je als sporter ondersteund worden in je verdedigings- en herstelmechanismen, en dit via ontstekingsregulerende therapie, en dus niet door ontstekingsremmend in te grijpen. Deze ontstekingsregulerende therapie kan bestaan uit:

  • normaliseren van de bewegingsdysfuncties
  • voedingsaanpassingen
  • oefentherapie
  • coaching (mentaal en emotioneel)
  • biotherapeutische middelen, zoals bv. Traumeel **,

afhankelijk van wat in jouw specifieke casus en toestand nodig is.Holisme:

  • is hierbij hét sterke basis-uitgangspunt
  • is véél meer dan een 'multidisciplinaire benadering'
  • laat niet toe dat je compromissen sluit om zogezegd snel resultaat te bereiken.

Deze allesomvattende benadering van de atleet, zowel diagnostisch als therapeutisch, is hèt concept van RUNNING AND MORE, dat op die manier uniek is in de sportmedische testing en begeleiding.De positieve resultaten die we hiermee behalen op korte én op lange termijn overtuigen onszelf en de klant/patiënt dat dit de enige juiste aanpak is.*Bij levensbedreigende aandoeningen zoals bvb. pericarditis, hersenvliesontsteking of nierbekkenontsteking is het gebruik van deze medicatie noodzakelijk!**Meer informatie over de manier waarop wij je biotherapeutisch advies kunnen geven, vind je op 'deze pagina'.Rik Hoste DO, Osteopaat, Certificaat Toegepaste Homotoxicologie -Heel Belgium.