Terug naar alle nieuwsberichten

Goede voornemens voor het nieuwe jaar

December 26, 2020

We kijken terug op een bijzonder jaar, en zijn benieuwd naar wat het nieuwe jaar ons zal brengen. De pandemie zal ons leven nog een tijdje beheersen, en er zijn ongetwijfeld nog andere omstandigheden waarop we minder vat hebben.

Daarom vinden wij het een beter idee van je niet af te vragen wat 2021 jou zal brengen, maar wel welke inbreng je zélf kan hebben in jouw 2021. Tijd voor goede voornemens dus!

Een nieuw jaar vatten we aan met nieuwe ambities, projecten of doelen: meer sporten, meer quality time met familie, gezonder eten...  

Deze voornemens zijn positief en getuigen van motivatie. Maar het kan een hele uitdaging zijn om de brug te slaan van ‘de motivatie hebben en plannen maken’ naar ‘het effectief doen en volhouden’. Hoe vaak worden goede voornemens na een tijdje niet gelaten voor wat ze zijn? Excuses als ‘tijdsgebrek’ zijn voor de hand liggend, maar dikwijls is er een andere reden, nl. te weinig motivatie.

Om je motivatie hoog te houden en je goede voornemens te blijven omzetten in actie, spelen er een aantal aspecten:

  • Sociale steun: Het kan helpen het gevoel te hebben dat je er niet alleen voor staat. Heb je weinig zin om te gaan trainen, dan ga je misschien toch minder snel afzeggen omdat je weet dat een vriend(in) op je rekent.
  • Goede planning: Gebrek aan tijd is meestal een slecht excuus. Wil je iets echt aanpakken, dan MAAK je daar tijd voor. Plan dus die momenten voor jezelf formeel in, net als een ander (bvb. professioneel) agendapunt. Zelfs als het gaat om family time in het weekend of ’s avonds.
  • Stapsgewijs: Rome is ook niet in één dag gebouwd. Bouw geleidelijk aan op. Verwacht je van één maand looptraining dat je een marathon kan lopen, dan zal je teleurgesteld worden, wat demotivatie met zich meebrengt. Maak van iedere tussenstap een overwinning en een succeservaring. Zo blijf je gemotiveerd.
  • Genieten: Bepaalde goede voornemens, zoals je voedingspatroon aanpassen, zullen niet altijd even makkelijk om volhouden zijn. Wat helpt, is dat je het nut van je inspanningen en het einddoel blijft zien en beseft dat je er op termijn van zal genieten. Dit zal bepalend zijn om je nieuwe intenties te blijven omzetten in de juiste acties en ze te kunnen volhouden.

Heb jij moeite om goede voornemens te maken, ermee te starten of vol te houden? Weet dat onze Mental Coach Annelies je hierin kan begeleiden, of het nu gaat om sportieve voornemens of niet.

Als psycholoog zal ze met jou op zoek gaan naar wat jij nodig hebt om eind 2021 trots te kunnen terugblikken op de geslaagde verwezenlijking van de nieuwe voornemens, die je nu maakt.

Interesse? Neem contact via mail (annelies.rogiers@runningandmore.be) of telefonisch (0472/68.66.52). Je kan ook een afspraak boeken via de online agenda op de homepage

 

 

Meer info over de consulten Psychologische Begeleiding vind je hier.

We wensen jullie een gelukkig, sportief nieuwjaar!

Onze voornemens bij RUNNING AND MORE? Wij zullen jullie, ongeacht de omstandigheden, in alle professionalisme blijven ondersteunen.